Fázisok

Az első hat nap az orientációs szakasz. Amikor megérkezel hozzánk, segítjük a beilleszkedésedet és ellátunk jó néhány információval, ami ahhoz kell, hogy kiismerd magad a közösségben. A közösség érted van, ezért nincs mitől félned! Az alapvető szabályok között szerepel a drogmentesség, és az erőszak tiltása is. Célunk, hogy minél előbb beilleszkedj a közösségbe, megnyugodj és megkezdd a felépülésedet!
A próbaidő, a terápia első hónapjára vonatkozik, melynek első hetét az “orientáció” teszi ki. (Az első héten a kliens orientálódik, ismerkedik a “házzal”, annak adottságaival. Eligazodik a programmal, a szabályokkal, kötelezettségekkel. Ezt két idősebb lakó irányítja.) A próbaidő célja, hogy megismerjék kölcsönösen a felek. Megismerje a kliens a “ház” értékeit, terápiás módszereit, főbb irányelveit. Mivel az ismerkedés párhuzamos, így az Otthon is keresi az együttműködés lehetőségét.
A véglegesítéstől a második fázisba lépésig tartó viszonylag zárt időszak. A terápiás időszak talán legfontosabb időszaka ez a mintegy öt hónap. Kliensein ebben az időszakban már túl vannak a leállás legnehezebb szakaszán. Tanúbizonyságát adták a gyógyulás mellett elköteleződött belső motivációjuknak, és személyes mentoruk segítségével elkezdődik az a munka, aminek fontos eleme a múlt feltárása, a szenvedélybetegség kialakulása okainak megkeresése és megértése. Nem a hibás megtalálása a cél, hanem az okok megértése és a megértett dolgok előnnyé kovácsolása a feladat.

Ez a fázis a tanulás és az alapozás ideje. Rég elfelejtett, vagy soha nem ismert készséget, képességeket kell megtanulni, apró felelősségeket betölteni, érzéseket felismerni, kezelni, csoportokon kell részt venni és a hozzátartozókkal is törekedni kell, egy új, minőségi kapcsolat elkezdésére.

Ha az alapokat sikerül rendesen lerakni, akkor magáról, családjáról közvetlen környezetéről kialakul egy minden korábbinál objektívebb kép, ami alapja a hosszú távú célok megfogalmazásának, amit viszont fel lehet osztani a célhoz elvezető részfeladatokra. A részfeladatok sikeres teljesítése viszont a továbblépéshez szükséges belső motiváció motorja.

Az első fázis, bár zárt időszak és tele van lemondással, mégis olyan dinamikus személyiségfejlődés alkotó műhelye, ön- és életvezetési ismeretek szülőhelye, mely számtalan átlagember elismerését vívta ki.
A második fázisba a sikeres szintfelmérőn keresztül vezet az út. Itt kell számot adnia a lakónak, hogy a szükséges mértékben sajátította-e el az első fázisban tanult kompetenciákat. Ezután következik az ünnepélyes fázisváltás. Ahol a lakó beszámol terveiről, céljairól és általános állapotáról, majd a mentora köszönti az egész közösség előtt, és végül áthelyezi a címerét a második fázisosok címerei közé.

A második fázis a misszióban talán a terápia legfontosabb szakasza. Ez a fázis viszi a házat a hátán. Itt élik meg a fiúk az önsegítés fontosságát a legintenzívebben. Hangsúlyossá válik a fiatalabb lakók segítése, és az eddig megszerzett tudás átadása. Döntéseket hoznak, felelősségeket vállalnak és aktív szerepet a munkafolyamatokban. Ők felelnek a ház hangulatáért, és rajtuk áll leginkább, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön. Feladataik közé tartozik a csoportok , szemináriumok vezetése és a felelősségterületek menedzselése. Továbbá ők kísérik a fiatalabb lakókat hivatalos, illetve egészségi ügyeik intézésekor. A ház egyik legfontosabb vezérelve, hogy mindig a fiatalabb lakónak van igaza. Ez azt jelenti, hogy konfliktusos helyzetben az idősebb lakónak kell több alázatot tanúsítania. A második fázis tehát az alázat elmélyítésének és a tanultak alkalmazásának kiváló terepe. Ebben a fázisban van lehetőség arra, hogy a lakó kinti kapcsolatait ápolja, illetve új kapcsolatokat építsen ki a kimenők során.

Megbízhatóság, szavahihetőség
Következetesség
Empátia
Problémamegoldó- és döntéshozó-képesség
Objektivitás
Önuralom
Hiszünk abban, hogy a tanulás úgy épül be a lakók életébe, ha minden nap átadják tudásukat, és megmérik azt a közösség visszajelzéseinek mérlegén. Ha napi szinten képviselik a ház értékeit, ezek egy idő után megtartó erővé válnak az életükben.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy – ha a második fázis a ház motorja – a harmadik fázis a ház feje. A harmadik fázisos lakónak nehéz a szerepe: egyfelől helyt kell állnia a házban, vezetni, irányítani a terápiás közösséget, főként a második fázis csoportvezetőit, közvetíteni a lakók és a munkatársak között. Másfelől azonban – különösen igaz ez a fázis második felében – helyt kell állnia a házon kívül is: támogató közösséggel (NA, utógondozó, gyülekezet, stb. ) kapcsolatot kell kiépítenie, szülőkkel, egyéb, a jövő szempontjából szóbajövő egyénekkel. E két területről kicsit bővebben:

1. Házon belül
Sikeres szintfelmérő (amely szigorúbb, mint az előzőek) és fázisváltás után, a harmadik fázisba kerülve, egyszerre nagyobb felelősség hárul a lakóra. A heti programterv lebonyolításával kapcsolatban koordinál, szükség esetén helyettesíti az öregfiú-irodavezetőt. Felügyeli a második fázisos csoportvezetők tevékenységét; segíti őket, hogy jobban tudják működtetni a házat. Felügyeli és segíti az egyes felelősségterületek ellátásával kapcsolatos teendőket (például, ha valaki a számítógépteremben illetéktelenül, az erre vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyva tevékenykedik, és a második fázisos géptermi felelőssel nem tud vagy nem akar együttműködni, a gépterem felelőse ezt jelzi a harmadik fázisos lakó felé, aki jogosítványai folytán több eszközzel rendelkezik. A harmadikos – esettől függően – dönt arról, hogy hatszemközt beszéli-e meg a dolgot és következményeit, netán bevonja az öregfiú-irodavezetőt vagy a munkatársat).

A ház legfelelősségteljesebb, egyszersmind a legnagyobb kihívást jelentő területe az öregfiú-irodavezető. Ezt a posztot mindig a soron következő harmadik fázisos lakó tölti be. Az irodavezető irányítja, vezeti, kontrollálja a ház működését. Közvetít a stáb és a lakóközösség között. Ő osztja be a felelősségterületek vezetőit, továbbá – az aktuális második fázisos csoportvezetővel együtt – részt vesz a reggeli röpstábon és az esti szupervízión. A programokért felelős munkatárssal együtt ő állítja össze, illetve tesz javaslatot a heti programra (csoportok, szintfelmérők, szemináriumok, stb.). Ő a ház feje – az ő szava szent.

2. A házon kívül
A harmadik fázisba való belépéstől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy a lakó minden hétvégén kijárhasson. Ez lehetőséget nyújt egyfelől arra, hogy a családi és egyéb támogató kapcsolatokat szorosabbra fűzze, másfelől arra, hogy az Otthonról történő leválást előkészítse. Ennek terhe az, hogy egyensúlyt találjon a kinti és a benti feladatai között, azaz a kinti történések “ne vigyék ki” őt a házból. A harmadik fázis második felétől kezdve kötelezően ajánlott számára a válaszutas utógondozó csoporton való részvétel, heti egy alkalommal. A fázist – és a terápiás programot – a 45 napos, ún. kiléptető fázisba történő átlépés zárja.
Az utógondozás célja
Az utógondozás célja, hogy korábban szenvedélybeteg barátaink, akik az absztinenciát elérték, a társadalomba való visszailleszkedéshez a számukra megoldás értékű segítséghez hozzájuthassanak, hogy a szermentes élet egy választható alternatíva lehessen.

Az utógondozás keretein belül, lehetőséget biztosítunk számodra:

önsegítő és visszaesés-megelőzési csoporton való részvételre,
egyéni konzultációra,
pályaválasztási, álláskeresési tanácsadásra (aktuális állásajánlatok),
egészség- megőrzési és fejlesztési tanácsadásra.
Szeretettel vár a Függőhíd Csoport!
A Függőhíd Csoportban átbeszéljük a szenvedélybetegség felszámolása után felvetődő problémákat és megoldásokat keresünk az elengedhetetlen gyakorlati tennivalókra. Minden hétfőn 18:30 – 21:00 között vár az utógondozó csoport, ha elkötelezted magad a hosszú távú absztinencia mellett és ha szeretnél a szakmai kérdések megbeszélésén túl egy remek önsegítő társasághoz is tartozni!

Ha szeretnél többet megtudni, első lépésként iratkozz fel hírlevelünkre az interneten!

Helyszín: 1122 Budapest, Krisztina krt. 5.
Telefonszám: 30/282 4068
Ha kérdésed van, írhatsz e-mailt: fuggohid@yahoo.com

Kérésünk hozzád!
A csoporthoz tartozás alapfeltétele az absztinencia! Kérünk, csak akkor gyere el a csoportba tisztaságod megtartása mellett, ha testi, lelki és szellemi fejlődéseden akarsz dolgozni! Ha a tisztaság elérése a célod, keress minket telefonon, vagy írj e-mailt, és segítünk megtalálni a számodra megoldás értékű segítséget.
otthonról tartalom

Drogproblémád van?
Szeretnél róla valakivel beszélni?
Keresd a "drogszakember"-t!
Minden hétköznap megtalálod Skype-on 16-18 óráig ingyen, "drogszakember" néven...

 

”banner”