Attól függően, hogy a fiatal éppen hol tart drogkarrierjében, más és más megoldási lehetőséget kell keresni. Más szakember, szervezet segíthet annak, aki csak kipróbálta, alkalmanként vagy rendszeresen használja a drogokat, mint annak, aki komoly függőséggel küzd.

Amikor egy kamasz furcsán kezd viselkedni, és feltételezhetően kipróbált már valamilyen drogot, első körben a családjának kell kezdenie valamit a problémával – véli Orsolics Zénó, a református egyház Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonának programvezetője. Ha ők otthon nem jutnak semmire, akkor bevonják az iskolát, a gyerek barátait, és együtt igyekeznek változást elérni a kialakult helyzetben. Amennyiben ez sem segít, érdemes családterapeutához fordulni. Nem ritka, hogy a tinédzser nem akar részt venni a családterápián, ekkor egyéni esetkezelőre – addiktológiai vagy más segítő szakemberre, pszichológusra – van szükség, aki kizárólag vele foglalkozik.

– Nem lövünk verébre ágyúval – teszi hozzá Orsolics Zénó. – Ha a gyerek alkalmanként drogozik, még nem küldjük drogrehabra, hanem javasoljuk, hogy keresse fel valamelyik ifjúsági segítő szolgálatot. Ilyen például a református egyház budapesti szervezete, a Tisztás Közösségi Hely, ahol amellett, hogy professzionális segítséget kaphat, programokon vehet részt, és egy jól működő, szeretetteljes közösség tagja lehet.

Ha azonban ennél súlyosabb a helyzet – a tini függővé vált –, érdemes felkeresni egy drogambulanciát, ahol komolyabb beszélgetésre is sor kerülhet, pszichológus, pszichiáter segítségét veheti igénybe a fiatal a családjával együtt. A fővárosban például ilyen szolgáltatást nyújt a Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda, de a nagyobb vidéki városokban szintén találunk drogambulanciákat, pl. Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Szolnokon stb.

Ha a fiatal terápiás otthonba szeretne kerülni, akkor részt kell vennie a drogambulancia előgondozási folyamatában. Háziorvosi és a szakorvosi (pszichiáteri) beutalót kell beszereznie, TBC-, HIV-, Hepatitis-szűrésen kell átesnie, ám mindez csak az előgondozás adminisztratív oldala. A legfontosabbak a segítő beszélgetések, melyek célja erősíteni a leendő lakó leállásban való hitét, illetve felkészíteni őt arra, mi vár rá a terápián.

– A ráckeresztúri tinirehab programja terápiás közösségi modellen alapul – teszi hozzá az otthon szakmai vezetője. – A fiatalok maguk szervezik és irányítják az életüket a házban, természetesen munkatársi segítséggel: minden srác rendelkezik ún. esetkezelő mentorral, személyes pártfogóval.

A lépcsőzetesen felépülő hat hónapos terápia alatt megtanítják az alapvető szabályok betartására, olyan kompetenciákat sajátíthat el, amelyek által képessé válik a józan, produktív életre. A módszer ereje a közösségben rejlik, emellett a szülőket is igyekeznek bevonni a terápiás folyamatba. A terápia végén eldöntik, hogy a kamasz visszatér-e korábbi iskolájába, vagy új helyen kezd, esetleg, ha a családjába nem szerencsés visszakerülnie, kollégiumba megy.

Orsolics Zénó szerint talán a kamasz meggyőzése a legnehezebb feladat. Egy túlzott kontrollal bíró szülő ugyanis bárhova el tudja vinni a gyerekét, aki viszont a külső nyomás hatására nem érez késztetést a gyógyulásra. Ilyenkor a segítő szakemberek dolga kimunkálni a belső motivációt. Rosszabb esetben annyira felborul a családdinamika, hogy a gyerek irányít, a szülőknek egyáltalán nincs rá hatásuk. Akár hosszú évek telhetnek el, mire a családsegítő szolgálat, a gyermekjóléti központ választás elé állítja a kamaszt: kiemelik a családból vagy intézetbe, rehabra kerül. A meggyőzést segíti, ha a gyerek, akár a családja kíséretében, eltölt egy napot a rehabilitációs intézményben. Ha látja, hogy az otthonban hozzá hasonló srácok vagy lányok pingpongoznak, csocsóznak, beszélgetnek, netán szendvicset készítenek, akkor ő is hajlandó lesz bekapcsolódni. A szülőnek ilyenkor az a feladata, hogy megmutassa az utat, és aztán szerencsés hátralépnie egy lépést.

A terápiát végzetteknek az otthon rendszeresen tart utógondozó csoportot Budapesten, követik, melyik fiúval mi történt, hogy érzi magát. Segítségükre van ebben a közösségi média, egy zárt Facebook-csoporton keresztül gyorsan kommunikálhatnak egymással. De a személyes kapcsolat sem marad el: az otthonban minden évben szerveznek „öregfiúk-találkozót”, hogy együtt ünnepeljék meg józanságukat.

 

Ahova fordulhatnak:

 

MRE KIMM Drogterápiás Otthona

Cím: 2465 Ráckeresztúr, Rákóczi F. u. 45.
Telefon: +36-25-522-100, +36-30-694-4882
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.drogterapia.hu

MRE KIMM Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona
Cím: 2465 Ráckeresztúr, Madách u. 6.
Telefon: +36-25-522-101
Iroda: +36-30-182-0824
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: Tinédzserotthon

Tisztás Közösségi Hely
Cím: Budapest, X. Zágrábi utca 3-5. fszt.
Telefon: +36-30-950-2044
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tisztashely.hu

Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda

Cím: 1122 Budapest, Csaba u. 3.
Telefon: +36-1-224-0122, +36-30-639-5363
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: Válaszút Drogkonzultációs Iroda

Újváros Drogambulancia

2400 Dunaújváros, Petőfi Sándor u. 1.
Telefon: +36-25-788-962, +36-30-490-9326
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ujdrogambulancia.hu

EGÉSZSÉGDOKK Drogambulancia
8000 Székesfehérvár, Mártírok u. 2. I. em.
Telefon: +36-30-983-7470
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.egeszsegdokk.hu

Szer-telen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület (SZefiSZ)
5000 Szolnok, Batthyány u. 8.
Telefon: 06-20-348-0246
http://szefisz.webnode.hu/egyuttmukodo-partnerek/drogterapia/

Segítsen adója 1%-ával

drogterapia banner1

Nyilatkozat kitöltésénél az alábbi adatok szükségesek:

  • A kedvezményezett adószáma: 18492415-1-07
  • A kedvezményezett neve: Református Rehabilitációs Alapítvány
  • rendelkező nyilatkozat letölthető: pdfdrogmisszio_Ado_1_szazalek.pdf

további lehetőségek