A Református Egyház 1984 óta végzi drogmissziós szolgálatát Magyarországon.
A drogterápiás otthon Ráckeresztúron 1986-ban indult egy lelkes, fiatal lelkésznő, Erdős Eszter kezdeményezésére egy parasztházban. A keresztyén hit és elkötelezettség volt és maradt is a terápiás program alapja. A kezdeti segítő elköteleződés azonban egyre professzionálisabb formában jelent meg.

Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában szerzett személyes tapasztalatok beépítésével egy önsegítő elemeket használó terápiás közösségi modellre találtunk. A munkatársak segítő attitűdjének a rogersi nondirektivitás, a pozitív pszichológia megoldáskereső szemlélete és a keresztyén értékek megélése ad keretet.

A külső keretek is alakultak 35 év alatt. Kétszer kellett nagyobb épületbe költöznie a programnak. Jelenleg több új és korszerű épületben, 35 felnőtt és 30 serdülő férőhely áll a drogos fiatalok rendelkezésére. Elő- és utógondozó program, hozzátartozói csoport, félutas ház és prevenciós programok kapcsolódnak munkánkhoz.

Mára a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona (Ráckeresztúr), a Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona (Ráckeresztúr), a Válaszút Misszió (Budapest), az Újváros Drogambulancia (Dunaújváros) és a Tisztás Közösségi Hely (Budapest) egy hálózatként működik a szenvedélybeteg-ellátás területén.

 

A 35 esztendős szolgálat jelentős tapasztalatokkal bír, de a fejlődés és a változás elvét magunkra vonatkozatva is fontosnak tartjuk.

 

Küldetésünk, hogy a függőségek rabságában szenvedőknek megmutassuk, hogy a józanság eszköz egy teljesebb élet felépítéséhez, és fejlesszük őket az ehhez szükséges készségekben, elkísérve őket életüknek eme nehéz szakaszán.

Keresztyén meggyőződésünkből fakadóan küldetésünknek tekintjük, hogy – személyes életünket és példánkat eléjük tárva – a segítségért hozzánk fordulók életében Isten szabadító evangéliuma gyakorlati valósággá váljon.

 

Erdős Eszter
intézményvezető
református lelkész

 

Segítsen adója 1%-ával

drogterapia banner1

Nyilatkozat kitöltésénél az alábbi adatok szükségesek:

  • A kedvezményezett adószáma: 18492415-1-07
  • A kedvezményezett neve: Református Rehabilitációs Alapítvány
  • rendelkező nyilatkozat letölthető: pdfdrogmisszio_Ado_1_szazalek.pdf

további lehetőségek