MRE KIMM Drogterápiás Otthona

MUNKATÁRSAINK

erdos_eszter

Erdős Eszter

Intézményvezető

Katona Viktor

lelkész – mentálhigiénés lelkigondozó

Katona Viktor vagyok, Református lelkipásztor és mentálhigiénés lelkigondozó. Budapesten élek a feleségemmel. Szeretek kertészkedni, gitározni, kirándulni, zarándokolni. 2022-ben csatlakoztam a KIMM csapatához. Előtte tíz évig a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom lelkészeként foglalkoztam fiatalokkal.

A szenvedélybeteg fiatalok életútja sokszor a tékozló fiúéhoz hasonló, amit sokáig nem éreztem sajátomnak. Néha még irigyeltem is azokat, akiknek az életébe, látványos fordulatot hozott a megtérésük. Az én életem inkább a tékozló fiúk, idősebbik testvéréhez hasonlítható. Hívő családban nőttem fel a templom közelében, Református intézményekben tanultam, szorgalmas diák voltam és a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy társadalmilag, elfogadott módon tudtam az életem vezetni. Mindeközben egyre közelebb jött és jön hozzám az, amit az idősebb fiúnak mond az Atya, „Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tiéd. Vigadnod és örülnöd kellene…”  (Lk 15, 31-32) Erre vágyom, keresem és ízlelgetem.

Az Istennel való kapcsolatot, amit nevezhetünk hitnek vagy spiritualitásnak is, nagyon fontosnak tartom az ember testi-lelki egészsége szempontjából. Sebzett és megtört világunkban gyógyulásunk forrása, ahogyan Ézsiás próféta írta, „az ő sebei árán gyógyultunk meg.” (Ézs 53,5)

Katona-Hegedüs Anna

teológus, mentálhigiénés lelkigondozó

Hamarosan…

Salamon Sarolta

programvezető

Raffaelné Szalkai Panka

támlak vezető – szociális munkás

1999-ben csatlakoztam a drogmisszóhoz, azóta sok különböző „poszton” segíthettem az itt folyó gyógyító munkát. Immár szociális munkásként, a terápia utáni időszakot kísérem végig mindazoknál, akik a védett környezetben maradás mellett döntenek. Igyekszem mindenki számára személyre szabott segítséget nyújtani, akár szükség szerinti társszakmák bevonásával.

Bakos Bence

mentor – pszichológus

2024 januárjában végeztem az ELTE pszichológia mesterszakán. A tanulmányaim alatt a Thalassa Ház terápiás közösségében és a Megálló Csoportnál önkénteskedtem. Ahogy a saját önismeretemben emberi, a terápiás terekben szakmai oldalról is megélhettem, hogy az együttléten és közös élményeken keresztül milyen értékeket és átfordító tapasztalatokat adhatunk egymásnak. Alkoholista családban felnövő gyerekként bátortalanul álltam az élet kihívásaihoz és másokhoz. Az élet haszontalan oldalán próbáltam személyes jelentőséget kivívni magamnak, többek között a szerhasználattal. Támaszt nyújtottak és tükröt tartottak nekem a közösségeim a változáshoz. Megélhettem a döntéseim szabadságát és ezek következményeit, az erősségeim és gyengeségeim, megtartó és elfogadó társak között. Mentorként azon szeretnék dolgozni a Misszióban, hogy a józanság és az örömteli élet ígéretei a közösségi élményen keresztül is átélhetők és elérhetők legyenek a felépülésben.

Búzás István

mentor – okleveles szociális munkás, addiktológiai konzultáns

Kilenc-tíz éves koromban, a Tükör nevű képes újság hasábjain találkoztam először a droggal. Túladagolásban meghalt férfi fényképét mutatták. Hátrabicsaklott fejjel ült a padon. Értetlen, megdöbbent voltam, mert nem értettem, miért drogoznak, ha meghalhatnak tőle. Húsz évre rá én magam is sokszor ültem azon a padon. Ugyanolyan értetlen és megdöbbent voltam, mint tinikoromban. Nem értettem, miképp történt ez az egész!

Sok-sok idő telt el azóta. Rengeteg önismereti kurzussal, iskolával, tanulással.

Közel harminc éve dolgozom szenvedélybetegekkel. Ebből több mint húsz éve a Misszió kötelékében.
Hivatásomnak élem meg a munkám. Megértem azt a zavart tekintetet, amivel a kliensek, a hozzátartozók felénk fordulnak. Átélem aggodalmukat, kétségbeesésüket.
Amiben jónak gondolom magam, az a megértés, a figyelem, az empátia. Szeretem a mentori beszélgetéseket és a csoportos foglalkozások tartását.

Elhívásként élem meg a munkám.
Várom Isten kacsintását, ahogy ezt már egyszer megtette.

Czerjak Mihály

mentor – szociális munkás, családterapeuta

hamarosan…

Kocsis Attila

mentor – felekezeti közösségszervező hallgató

Kedves Látogató!

Amennyiben itt jársz, az már egy lépés hozzánk, már csak néhány mozdulat a találkozás lehetősége, részemről oké.

Üdv, Fati

Nerada Mátyás

mentor – szociális munkás

Nerada Mátyás vagyok, az Mre Kimm rehabilitációs munkatársa. Budapesten élek feleségemmel és két kamasz fiammal.

Közel három évtizede foglalkozom szenvedélybeteg, ill. drogfüggő fiatalok ambuláns és bentlakásos kezelésével, eltereléssel, egyéni esetkezeléssel, szülői, hozzátartozói tanácsadással, iskolai drogprevencióval és utógondozással.

A szenvedélybetegségről, függőségről azt gondolom, hogy az esetek döntő többségében a családok, az emberi kapcsolatok betegsége, egy szociálisan tanult viselkedési forma, egy rossz eszközökkel megválasztott öngyógyítási kísérlet. 

Ezek az elakadások a korai gyermekkorban gyökereznek és fiatal felnőttkorban fejtik ki hatásukat. 

Ezek az elakadások a Te helyzetedben is megtalálhatók, megérthetők, elhalványíthatók, felülírhatók és ha dolgozol önmagadon, ha akarsz változni, felépíthetsz egy szermentes életet, amiben elérheted amit szeretnél, vagy amit érdemes.  

Viszont az elmúlt évtizedekben, számtalan olyan fiatallal és hozzátartozóval beszélgettem, akik utólag, sok-sok végigkínlódott év után már érzik, hogy mennyi minden másként alakulhatott volna és bőségesen megérte volna, ha időben a leghatékonyabb lehetőségeket választják. De akkor időben, nem tették meg! Ma, ők már pontosan látják, sőt tudják, hogy az igazán nagy károkat a ki nem használt lehetőségek jelentik.

Éppen ezért az a javaslatom, hogy Te se várd meg az igazi mélypontot, minél előbb kérj segítséget, mert minél előbb elindulsz a felépülés útján, annál kedvezőbb helyzetből kell talpra állnod.

Stefkó Ernő

mentor – felekezeti szociális munkás hallgató

hamarosan…

Wenhardt Gábor

mentor

2022 óta koordinálom mindkét ház mukarehabját.

Zsindely Ferenc

mentor – szociális munkás

Szia!
Feri vagyok.
1970. január 1-jén születtem Svájcban, ahol életem első húsz évében éltem.
Azóta Magyarország a választott otthonom. (Hogy miért alakult így az életem, azt majd személyesen mesélem el neked.)
Magyarországon érettségiztem, jártam főiskolára, képzésekre és egyetemre.
A református drogmisszió nem csak egy munkahely, hanem egy küldetés is!
Mi az üzenet? Talán az, hogy van élet a drogokon túl is. Van remény ott is, ahol reménytelennek látsz már mindent. Van még lehetőséged ott, ahol azt hiszed, nincs már semmi, ami jó. Ha úgy érzed, hogy az utad véget ért, mutatunk egy másikat. Ha úgy érzed, elfogyott az utolsó erőd is, segítünk újra erőt meríteni.
Több az élet, mint hinnéd!
Ezeket úgy írom neked, mint aki átélt hasonló kétségbeeséseket, mélységeket és félelmeket, reménytelenséget, és aki átélte az újrakezdés, a felépülés, valamint a teljes életet élni tudó ember örömét.
Régen kallódó srác voltam én is. Majd megtapasztalhattam a leállás örömét, huszonéves fiatal felnőttként. Ma már szakemberként vagyok része a drogterápiás csapatnak.
Gyere hát hozzánk, és megkeressük együtt a múltad, jelened és a jövőd nagy kérdéseire a válaszokat!
2000 januárjától erősítem a KIMM szakmai stábját, és ez idő alatt sok csodálatos gyógyulást, és új életek születését láthattam már. Te is meg tudod csinálni! Segítünk neked!

Dr. Ferencz Csaba

pszichiáter

Harsányi Gara Gergely

pszichológus

2019-ben a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem meg viselkedéselemző oklevelem, majd 2021.-ben végeztem pszichológusként az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, felnőtt klinikai specializáción. Egyetemi tanulmányaim során egyre közelebb került hozzám a szenvedélybetegségek kutatásának és gyógyításának szakterülete, szakdolgozatomat is ebben a témában készítettem el.

Segítő hivatásomat tanulmányaim alatt is gyakoroltam egy fiatalok számára fenntartott lelki segély-vonal munkatársaként, ahol jelentős szakmai tapasztalattal gazdagodtam. Jelenleg a Drogmisszió munkatársaként egyéni esetvezetésekkel, és önismereti csoportok vezetésével foglalkozom. Ami a Misszión kívüli tevékenységemet illeti, jelenleg a Mélylevegő projekt munkáját segítem, célunk, hogy minél több emberhez eljusson az alkalmazott pszichológia, közérthető formában.

A szenvedélybetegségek / függőségek kapcsán általánosságban vallom, hogy a szerhasználat nem más, mint egy nem megfelelő eszközökkel folytatott öngyógyítási kísérlet. Úgy gondolom, hogy e nézőpont mentén a függőség okai feltárhatóak, megérthetőek és ami talán a legfontosabb, a szerhasználat helyett új, valódi gyógyulást ígérő megküzdések alakíthatóak ki, amelyek végső soron egy teljesebb életre vezetnek!

Hiszek abban, hogy az újrakezdésre van lehetőség, és abban is, hogy az elakadások és a mélypontok egy újabb fejlődési lehetőséget kínálnak számunkra, bármennyire is kilátástalannak tűnik éppen a helyzet, amibe kerültünk. 

Ha úgy érzed, most Te is elakadtál az életedben a szerhasználat mentén, és vágynál a változásra, akkor ne várd meg a mélypontot! Arra bátorítalak, hogy kezdd el felépíteni azt a szermentes életet, amit élni szeretnél, és ehhez merj segítséget kérni! A munkám során azt tapasztalom, hogy megéri időben megtenni a kezdő lépéseket!

BirgányKárolynéJudit

Birgány Károlyné Judit

ápoló – addiktológiai konzultáns

2004-ben végeztem a PTE ETK okleveles ápoló szakán. Az egészségügy és a szociális ellátás különböző területein dolgoztam, szülészet-nőgyógyászati, illetve pszichiátriai osztályon, körzeti ápolóként, közösségi pszichiátriai ellátásban, család- és gyermekjóléti ellátásban. Hivatásszerűen mindig emberekkel foglalkoztam, érintve több társadalmi réteget és csoportot. Foglalkoztam beteg és egészséges emberekkel, pszichiátriai és szenvedélybetegekkel, illetve hátrányos helyzetű egyénekkel és családokkal. Jelenleg férjemmel és két felnőtt fiammal Baracskán élek.
2020-ban végeztem az SE ETK-n addiktológiai konzultánsként. A képzés után jelentkeztem a Misszióba, ahol megismertem a szenvedélybetegségben alkalmazott Portage módszert. Ápolóként, az orvosokkal együttműködve segítem a lakók felépülését, a társbetegségek okozta problémák enyhítését. Részt veszek az ápolásszervezésben és a bekerülés koordinálásában is. Munkám során fontos a pozitív légkörben végzett segítő tevékenység, a felépülés követése, a sikerrel végződő terápia élménye, és nem utolsó sorban a pozitív változásba vetett hit. Sokat jelent számomra, hogy a saját élményű munkatársaktól folyamatosan tanulhatok.

Krepsz János

gazdasági vezető – közgazdász

Dr. Németh-Benke Boglárka

jogász

2016-ban végeztem jogászként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd 2019-ben családjogi szakjogász diplomát szereztem az ELTE-n. Férjemmel Ráckeresztúron élünk.

2012. májusa óta dolgozom a Misszióban. A hatósági ügyeket intézem, munkaügyet, ellenőrzéseket, adatkéréseket. E mellett hatósági és jogi ügyekben nyújtok segítséget a gondozottaknak ügyvédet nem igénylő esetekben.

Majer Tiborné

pályázati ügyintéző

Pályázati ügyintézőként tevékenykedem az intézményben. Több mint 20 éve foglalkozom civil szervezetekkel, illetve pályázatkészítéssel. Végzettségem szerint közgazdász vagyok, ami nagyban megkönnyíti a pályázatok költségvetésének elkészítését, illetve az elszámolások összeállítását.

Sevella Erzsók

asszisztens

2018-ban kerültem a Drogmisszióhoz. Pályázati és egyéb szakmai szövegek szerkesztésével, valamint írásbeli kommunikációval foglalkozom az intézményvezető asszisztenseként.

Sőrés Csilla

élelmezésvezető – adminisztrátor

Az élelmezési adminisztrációs feladatokat látom el, a pedagógus- és szociális továbbképzések adminisztrációs feladataiban segítek, valamint a szigorú számadású nyomtatványokat kezelem.

Benkő Katalin

műszaki vezető

2022-ben csatlakoztam a Misszió csapatához. Feladatom a Misszió épületeinek, gépeinek üzemeltetése, felújítások, bővítések, karbantartások koordinálása. Célom a hatékony létesítménygazdálkodás megvalósítása.

 

Bódi Krisztián

konyhafőnök

15 évvel ezelőtt gyógyultam a ráckeresztúri otthon felnőttrészlegén. Megtértem, és ez fontos számomra. Jelenleg a tinirészlegen dolgozom mint konyhakoordinátor. Egy gyermekem van.

Czövek Csaba

foglalkoztatásszervező

Katonai Műszaki Főiskolát végeztem, 1991-ben diplomáztam. Martonvásáron élek feleségemmel és lánygyermekemmel.

Eddigi munkáim során mindig emberekkel és az ő problémáikkal, gondjaikkal és azok megoldásával kellett foglalkoznom. 2022 óta dolgozom a misszióban, ahol mindkét házban szervezem a munkaterápiás foglalkozásokat. Mivel műszaki végzettségem van, és rendelkezem több szakmával, nemcsak elméletben, de gyakorlatban is tudom segíteni az itt gyógyulókat.

Számomra fontos, hogy azok, aki a felépülést választják Ráckeresztúron, a mindennap elvégzett munkában megtalálják az örömüket, sikerélményüket, érezzék, hogy hasznos, amivel foglalkoznak.

 

Huszár László

munkakoordinátor

Lakatosként végeztem, karbantartókén dolgoztam, így kerültem kapcsolatba a misszióval. Szeretek társaságban dolgozni és segíteni a fiataloknak. Munkakoordinátorként és karbantartóként segítem a ház működését.

 

Balogh Edna

Balogh Edina

szociálpedagógus

2007-ben végeztem Sopronban szociálpedagógus szakon, majd a versenyszférában helyezkedtem el, és 2023-ig értékesítőként dolgoztam. Ekkor döntöttem úgy, hogy visszatérek eredeti szakmámhoz, és szeretnék valódi segítséget nyújtani és részt venni a drogrehabilitációs terápiás otthon szakmai működésében. A kallódó ifjúság tinédzser korú fiataljainak alapszintű oktatását szervezem, ezenkívül örömömre szolgál, hogy taníthatom is őket. Fontosnak tartom, hogy a felépülés ideje alatt se maradjanak ki a tanulásból; illetve találkozzanak pozitív élményekkel az edukációban és motivációt találjanak a továbbtanuláshoz.

 

Cikkajánló