„Bögrés” mézeskalácstorta

Hozzávalók:

Tészta: 2 bögre liszt, 0.5 csomag sütőpor, 1tk szódabikarbóna, fél bögre porcukor, 5 ek méz, 7 dkg margarin, 1 egész tojás, 0,5 csomag mézeskalácsfűszer

Krém: 2 csomag főzős vaníliapuding, 6 dl tej, 1 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 10 dkg teavaj

Tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A liszthez adjuk a sütőport és a cukrot, majd a mézben meglangyosítjuk/olvasztjuk a margarint, melyet a liszthez adunk. Ezután jöhet a tojás és a mézeskalácsfűszer. Összedolgozzuk, és ha szükséges, még tehetünk bele lisztet, de ne legyen kemény a tészta állaga.

Kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra és egy 24 cm-es tortaforma segítségével 3 db lapot készítünk.

A maradék tésztából kiszúró formával díszeket csinálunk a tortához. Sütőpapírral bélelt tepsin (175 C°-on) világosra sütjük őket.

A kisebb formákat előbb kell kivenni! A lapokat kihűtjük töltés előtt.

A krémhez a tejet felforraljuk. Ezalatt a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a vaníliapudingot és fokozatosan a forró tejet is hozzáadjuk.

Feltesszük ismét a tűzre, és – folyamatosan keverve – sűrűre főzzük, levéve hozzátesszük a vajat, és elkeverjük. Majd folpackot teszünk rá, hogy ne bőrösödjön. Amikor a krém teljesen kihűlt, kissé kihabosítjuk, és megkenünk 3 tortalapot, tetejét a felvert tojásfehérje-porcukor habbal vonjuk be, és díszítjük a kisebb formákkal, vagy más ehető díszekkel és havat imitáló porcukorral.