Kosárka

(60 darab)

Dédnagymamám receptje

Min. 30 db sütőforma

Tészta:

750 g liszt, 200 g cukor, 6 tojássárgája, 300 g margarin, 1 csomag sütőpor, 8 evőkanál tej,

Töltelékek:

1 tojás fehérje habnak, 100 g darált dió, 100 g porcukor, 2 teáskanál rumaroma, baracklekvár

1 tojás fehérje habnak, 100 g darált mák, 100 g porcukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, szilvalekvár

200 g alma, 100 g cukor, 1 teáskanál fahéj, ha szükséges, 1 teáskanál keményítő

200 g körte, 100 g cukor, 1 tk szegfűszeg, ha szükséges, 1 teáskanál keményítő

200 g aszalt gyümölcs vegyesen, ízlés szerint (mazsola, szilva, barack, áfonya, meggy), 2 teáskanál forraltbor fűszerkeverék, 200 ml almalé, ha szükséges, 1 teáskanál keményítő

200 g gesztenyepüré, 100 g meggybefőtt, kb. 100 ml befőttlé

A tésztát összegyúrjuk és egy rövid pihentetés után 150 grammot félreteszünk a díszítésre. 60 db gombócot formálunk belőle. A formákat kivajazzuk, kilisztezzük és belenyomkodjuk a tésztagombócokat.

Elkészítjük a tölteléket.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a cukrot és tovább verjük, míg kifényesedik. Ekkor óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, belekeverjük a diót/mákot és a többi hozzávalót.

Az alma- és a körtetölteléket a cukorral és a fűszerrel megpároljuk, ha nagyon leves, teszünk bele egy teáskanál keményítőt.

Az aszalt gyümölcsöket egy éjszakára beáztatjuk az almalébe és a fűszerbe, másnap, ha maradt az almaléből a gyümölcsökön, hozzákeverünk egy teáskanál keményítőt.

A gesztenyemasszát összekeverjük a meggybefőttel és annyi befőttlével, hogy lágy krémet kapjunk.

A tésztákat megkenjük lekvárral (diós/mákos) és belehalmozzuk a tölteléket, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.