Splitska torta ünnepi köntösben

Hozzávalók: (kb. 35 x 40 tepsi)

Tészta: 10 dkg darált dió, 3.5 ek liszt, 15 dkg vagdalt mazsola, 5 dkg darált mandula, 5 dkg darabolt mandula, 9 db tojásfehérje, 9 ek porcukor, csipet só, 15 dkg vagdalt aszalt füge, egy kis narancshéj

Krém: 9 db tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 7 ek cukor

Elkészítés:

Tészta: A sütőt előmelegítem 170 fokra, tepsibe teszek sütőpapírt. A magvakat, aszalt gyümölcsöt, mazsolát elkészítem, egy tálban összekavarom a liszttel, narancshéjjal. A tojásfehérjét a sóval, porcukorral kemény habbá verem, majd óvatosan belekavarom a lisztes keveréket. A tepsibe öntöm, majd kb. 20 percig sütöm. Kihűlés után 3-felé vágom. (Lesz 3 egyforma téglalapom, kb. 13 x 35 cm-es).

Krém: A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral gőz felett sűrűre főzöm (kb. 15 perc). Ha kihűl, belekavarom a vajat. Ha kész, a lapokat megkenve összerakom a tortát, kívül is megkenem a maradék krémmel.

Mivel én formatortát készítek, így 2 lapot sütök, tehát dupla adagot, és a nagy lapból kivágom a formákat, a krémmel összerakom. Kívülről is megkenem a maradék krémmel. Hűtőbe teszem pár órára (minimum 2), majd körbekenem porcukorral kihabosított margarinnal (250 gr margarin + 200 gr porcukor). Újra hűtőbe teszem minimum 2 órára. Ezután fondanttal bevonom, díszítem. Végül kerül rá egy kis csoki, keksz.

A díszítés csak ízlés dolga 😊