(12 szeletes)
Piskóta: 6 db tojás, 120 g kristálycukor, 150 g gluténmentes liszt, csipet só
Krém: 3 db kezeletlen héjú citrom (ha nagyobb, akkor elég a 2), 2 csapott ek kristálycukor, 300 g tejmentes tejföl (Dr. Oetker Creme vega), 1 cs. zselatinfix, 3 dl tejmentes tejszín (pl. Meggle decor creme növényi)
+ Citromlekvár
Cukormáz: 60 g tojásfehérje, 360 g átszitált porcukor, 2 teáskanál citromlé, 40 g burgonyakeményítő
Elkészítés:
Első lépésként, legalább 2 nappal a tortakészítés előtt elkészítem a kosár tetejét. Ehhez készítek egy fél adag cukormázat. A cukormáz kb. 1/3 részét színezem. Sütőpapírra rajzolok egy kört. A tortaforma alját használom sablonnak. Mivel a kosár teteje nyitott lesz, ezért 2 darabból készítem el. A kör alakot úgy osztom fel, hogy az egyik fele kisebb, mint a másik. A torta összerakásánál látjuk majd.
A színes cukormázat kicsi sima lyukas csővel felszerelt habzsákba töltöm, a fehéret egy kosárkészítéshez alkalmas csővel felszerelt habzsákba teszem.
A kosárfonás technika alkalmazása nagyon egyszerű. Ugyanazokat a műveleteket kell ismételni. Első lépésben a felezővonalon húzok egy egyenes vonalat sárgával. A fehér mázzal merőleges csíkokat húzok a sárga részre úgy, hogy cső szélességű réseket hagyok. Majd ismét egy sárga függőleges vonal következik, és az előbb üresen hagyott részeket is kitöltöm a fehér mázzal. Elkészítem a 2 félkört, majd 2 napig hagyom száradni.
Készítek fondantból virágokat, ezek is száradnak felhasználásig.
Piskóta készítése:
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét elkezdem felverni a sóval, majd apránként teszem hozzá a cukrot. Kemény habbá verem. Ezután mehet bele a tojássárgája, amit már nem a géppel, hanem kézzel kavarom bele óvatosan. Ezután apránként adom hozzá a lisztet, amit óvatosan beleforgatok. Formába öntöm, megsütöm (a sütés sütőfüggő). Ha megsült, hagyom kihűlni.
Ha kihűlt, 3-felé vágom (4-felé is lehet, ki hogyan szereti.)
A lekvárt felforrósítom, és 2 (3) piskótakarika egyik oldalán megkenem vele. Amíg ez kihűl, elkészítem a krémet: a tejfölt a cukorral jól összekavarom, belereszelem a citromok héját, majd a citromok levét is, végül a zselatinfixet is jól beledolgozom. A tejszínt kemény habbá verem, majd a citromos krémmel összedolgozom (én szilikonlapáttal dolgozom).
Cukormáz a díszítéshez:
A porcukrot szitáljuk át. Tegyük keverőtálba a 30 g tojásfehérjét, és rakjuk hozzá a porcukor felét. Kezdjük el kézi mixerrel felverni. Legnagyobb fokozaton keverjük legalább 5 percig. Csurgassuk bele az ecetet, majd szórjuk hozzá a maradék porcukrot. Így is verjük legalább öt percen át. Amikor elkészültünk, keverjünk hozzá 20 g burgonyakeményítőt. Végeredményül egy sűrű masszát fogunk kapni.
Összeállítom a tortát:
Alulra kerül egy megkent piskóta, erre a krém, majd folytatom a sort. A tetejére sima (nem megkent) piskóta kerül. A maradék krémmel körbekenem a tortát, majd pár órára hűtőbe teszem díszítés előtt. Ezután körbekenem a tortát porcukorral habosra kavart margarinnal – 250 g margarin + 200 g porcukor.
Ezután újra hűtőbe teszem minimum 2 órára. Elkészítem a cukormázat, ugyanúgy színezem, habzsákba töltöm, mint amikor a tetejét elkészítettem. Ugyanazzal a technikával körbefonom a tortát. Amikor körbeérek, szegélyt készítek a torta tetejére csillagcsővel. A nagyobb félkör tetőt a torta tetejére teszem, majd erre is szegélyt csinálok a csillagcsővel. Ezután kerül rá a nyitott tető. A nyitott tető alá kerülnek a virágok, majd a tetőre is szegély kerül.