KALLÓDÓ IFJÚSÁGOT MENTŐ MISSZIÓ

FRISS HÍREK

Küldetésünk, hogy a függőségek rabságában szenvedőknek megmutassuk, hogy a józanság eszköz egy teljesebb élet felépítéséhez, és fejlesszük őket az ehhez szükséges készségekben, elkísérve őket életüknek eme nehéz szakaszán.

Hogyan kommunikáljunk szenvedélybetegekkel?

 

A Komárom-Esztergom és Fejér megyei szakmatámogató konzorcium tagjaként 2023. február 23-án tartottuk meg „Hatékony intervenciós kommunikáció” című szakmai műhelyünket, melyre a háziorvosokat és a védőnői szolgálatban dolgozókat hívtuk, de más szociális ellátásból is érkeztek vendégeink.

A bemutatkozó kör után egyik lakónk mesélt életútjáról, a fókuszban a bekerülése körülményeire: milyen üzenetet hallott meg, illetve nem hallott meg szerhasználóként, hogyan segítettek neki a terápiába jutni. Ezt követően a vendégek kérdéseire is készséggel válaszolt.

Majd dr. Ferencz Csaba, otthonunk pszichiátere tartott előadást a szenvedélybetegségről, a felépülés szakaszairól és a motivációs interjú ismérveiről. Szóba került, milyen attitűd, támogatás, kommunikációs formák azok, amelyek segítségével a szenvedélybeteg partnernek tekinti magát, ezzel együtt nem érzi veszélyeztetettnek az autonómiáját. Miért hasznos pl. a nyitott kérdések feltevése, a problémák priorizálása, a konkrét cselekedetek megtervezése stb.

Az ebédet követően a résztvevőket lakóink kalauzolták végig az intézményen, végül a zárókörben a vendégek hálájukat fejezték ki a lehetőségért, az új információkért.

2021 Minden jog fenntartva!

Készítette: Bódi Tamás